10 tips om beter te presteren bij ultramarathons

AArthur 20 september 2023 14:52

Een ultramarathon lopen is een ongelooflijke prestatie. Het vergt niet alleen fysieke kracht, maar ook mentale weerbaarheid. Het maakt niet uit of je een ervaren ultraloper bent of net begint, er is altijd ruimte voor verbetering. Daarom delen we 10 tips om je prestaties bij ultramarathons te verbeteren.

1. Verhoog je loopvolume

Het belangrijkste aspect van ultramarathon training is het vergroten van je loopvolume. Dit betekent meer kilometers maken. Verhoog je loopvolume geleidelijk om blessures te voorkomen. Probeer een mix van lange, rustige runs, hill repeats en tempo runs in je trainingsschema op te nemen.

2. Train je maag

Tijdens een ultramarathon is het cruciaal om te eten en drinken. Train tijdens lange trainingslopen je maag om voedsel en vloeistoffen te verdragen. Experimenteer met verschillende soorten voeding en dranken om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

3. Blijf gehydrateerd

Hydratatie is essentieel tijdens een ultramarathon. Drink niet alleen wanneer je dorst hebt, maar zorg dat je regelmatig drinkt, zelfs als je geen dorst hebt. Voeg ook elektrolyten toe aan je drank om uitdroging en krampen te voorkomen.

4. Werk aan je mentale kracht

Ultramarathons zijn evenzeer een mentale uitdaging als een fysieke uitdaging. Werk aan je mentale weerbaarheid door in je training onder moeilijke omstandigheden te lopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: lopen in slecht weer, in de nacht of op uitdagend terrein.

5. Loop op verschillende ondergronden

Als je ultramarathon op verschillende soorten terrein plaatsvindt, zorg er dan voor dat je op vergelijkbare ondergronden traint. Dit helpt je om je voeten, enkels en benen aan te passen aan de verschillende ondergronden die je op de racedag tegenkomt.

6. Herstel is essentieel

Zorg voor voldoende rust en herstel na elke training. Dit betekent voldoende slaap, een gezond dieet en misschien zelfs massages of fysiotherapie.

7. Werk aan je loophouding

Een goede loophouding kan je helpen om efficiënter te lopen. Overweeg een loopanalyse om je huidige loophouding te beoordelen en eventuele verbeterpunten te identificeren.

8. Train je kracht

Krachttraining helpt om blessures te voorkomen en je loopefficiëntie te verbeteren. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, eenvoudige oefeningen als squats, lunges en core oefeningen kunnen al veel verschil maken.

9. Maak een racestrategie

Bedenk voorafgaand aan de race een strategie. Dit kan onder andere het tempo betreffen, wanneer je wilt eten en drinken en hoe je omgaat met moeilijke momenten.

10. Geniet!

Last but not least, vergeet niet om te genieten van de ervaring. Het lopen van een ultramarathon is een geweldige prestatie, dus vergeet niet om onderweg ook te genieten.

Nr Tip Beschrijving
1 Verhoog je loopvolume Meer kilometers maken, geleidelijk volume verhogen
2 Train je maag Eten en drinken tijdens lange trainingslopen
3 Blijf gehydrateerd Drink regelmatig, ook als je geen dorst hebt
4 Werk aan je mentale kracht Train onder moeilijke omstandigheden
5 Loop op verschillende ondergronden Train op terrein vergelijkbaar met je race
6 Herstel is essentieel Zorg voor voldoende rust en herstel na elke training
7 Werk aan je loophouding Overweeg een loopanalyse
8 Train je kracht Eenvoudige krachttraining kan blessures voorkomen
9 Maak een racestrategie Bedenk een strategie voor de racedag
10 Geniet! Vergeet niet te genieten van de ervaring

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.