De invloed van de menstruatiecyclus op sportprestaties

JJason 4 september 2023 14:02

Heb je je ooit afgevraagd waarom er sommige dagen zijn waarop je je top fit voelt en andere dagen waarop je je gewoon niet kunt concentreren op je training? Het kan veel te maken hebben met je menstruatiecyclus.

Hormonale fluctuaties en sport

De menstruatiecyclus wordt gereguleerd door een aantal hormonen die in verschillende hoeveelheden in verschillende fasen van de cyclus worden geproduceerd. Het gaat hier om oestrogeen en progesteron, die respectievelijk in de eerste en tweede helft van de cyclus hun piek bereiken. Deze hormonen hebben veel invloed op verschillende aspecten van onze fysieke capaciteit, zoals kracht, uithoudingsvermogen, recuperatie en zelfs hydratatie.

De fasen van de menstruatiecyclus

Laten we het eens hebben over de verschillende fasen van de menstruatiecyclus en hoe deze de sportprestaties kunnen beïnvloeden.

  1. Menstruele fase (dag 1-5): Dit is de tijd van de maand waarin je menstrueert. Je lichaam is op dit moment erg bezig met het verwerken van de hormonale veranderingen die plaatsvinden, en je kunt je vermoeider voelen dan normaal. Dit is geen goede tijd voor intensieve training, maar lichte activiteit zoals yoga of wandelen kan helpen om krampen te verminderen.

  2. Folliculaire fase (dag 6-14): Dit is de fase van de cyclus waarin het oestrogeenniveau stijgt. Oestrogeen kan de spiergroei en het herstel bevorderen, dus dit is een geweldige tijd om je te concentreren op krachttraining.

  3. Ovulatie (dag 14-16): Tijdens de ovulatie kan je lichaamstemperatuur iets stijgen, wat de trainingsprestaties kan beïnvloeden. Je kunt je in deze periode meer vermoeid voelen, vooral als je intensief traint.

  4. Luteale fase (dag 16-28): Tijdens de luteale fase stijgt het progesteron niveau. Dit hormoon kan je lichaamstemperatuur verhogen en je vermoeider maken. Het is belangrijk om in deze fase op je hydratatie te letten en eventueel je training aan te passen aan je energieniveau.

Trainingsaanpak tijdens verschillende fasen

Afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus kan het nodig zijn om je trainingsschema aan te passen. Hier zijn enkele suggesties:

  • Menstruele en folliculaire fase: Richt je op krachttraining en spieropbouw.
  • Ovulatie: Verminder de trainingsintensiteit en focus op herstel.
  • Luteale fase: Focus op lichte cardio en flexibiliteitsoefeningen.

Voeding en hydratatie

Je voedings- en hydratatiebehoeften kunnen ook variëren tijdens je menstruatiecyclus. Tijdens de luteale fase, wanneer het progesteron niveau hoog is, kun je meer vocht vasthouden. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is altijd het beste om te luisteren naar je lichaam en je training en voeding dienovereenkomstig aan te passen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.