Het belang van enkelmobiliteit voor hardlopers

AArthur 18 augustus 2023 16:27

Als hardloper heb je waarschijnlijk veel gehoord over het belang van flexibiliteit en mobiliteit. Eén gebied dat vooral cruciaal is, is de enkelmobiliteit. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij hardlopen, speelt enkelmobiliteit een sleutelrol in je loopprestaties en het voorkomen van blessures.

Wat is enkelmobiliteit?

Enkelmobiliteit is simpelweg het vermogen van je enkels om in verschillende richtingen te bewegen. Het gaat niet alleen om de flexibiliteit, maar ook om de kracht en het vermogen van de enkel om te bewegen zonder pijn of beperking.

Waarom is enkelmobiliteit belangrijk voor hardlopers?

  1. Looptechniek: Goede enkelmobiliteit maakt het mogelijk om een correcte en efficiënte looptechniek te behouden.
  2. Blessurepreventie: Beperkte enkelmobiliteit kan leiden tot een verkeerde voetplaatsing en verhoogt daarmee de kans op blessures.
  3. Loopcomfort: Verbeterde enkelmobiliteit kan leiden tot meer comfort tijdens het hardlopen, waardoor je langer en verder kunt lopen.

Hoe kun je je enkelmobiliteit verbeteren?

Hier zijn enkele oefeningen die je kunt proberen om je enkelmobiliteit te verbeteren:

  • Enkelcirkels: Zit op de grond met je benen voor je uitgestrekt. Maak cirkels met je enkel, eerst in de ene richting en dan in de andere.
  • Kuitstrekkingen: Sta met je voeten heupbreedte uit elkaar en leun tegen een muur. Strek één been achter je uit en houd de hiel op de grond, je voelt een rek in je kuit.

Het verbeteren van je enkelmobiliteit kost tijd en consistentie, maar de voordelen zijn het waard. Verbeterde enkelmobiliteit kan een enorm verschil maken in je hardloopervaring, van het verbeteren van je techniek tot het voorkomen van blessures en het verhogen van je loopcomfort.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.