Het belang van hamstrings flexibiliteit voor hardlopers

JJason 20 september 2023 07:02

Voor hardlopers is het belangrijk om niet alleen krachtig en snel te zijn, maar ook flexibel. Het hebben van flexibele hamstrings - de spieren aan de achterkant van je dijen - is essentieel voor optimale hardloopprestaties en blessurepreventie. Maar waarom is dat zo, en hoe kan je je hamstrings flexibiliteit verbeteren? In dit artikel duiken we diep in het onderwerp.

Waarom zijn flexibele hamstrings belangrijk voor hardlopers?

Flexibele hamstrings kunnen helpen bij het verbeteren van je looptechniek, verhogen van je loopsnelheid en het verminderen van het risico op blessures. Dit komt omdat de hamstrings een grote rol spelen in de beweging van je heupen en knieën tijdens het hardlopen. Hoe flexibeler je hamstrings zijn, hoe groter je bewegingsbereik, wat kan resulteren in langere passen en een snellere looptijd.

Daarnaast kunnen strakke hamstrings leiden tot onnodige spanning in je onderrug en heupen, wat kan leiden tot pijn en blessures. Door je hamstrings flexibel te houden, kan je deze problemen voorkomen.

Hoe meet je hamstrings flexibiliteit?

Er zijn verschillende manieren om je hamstrings flexibiliteit te meten. Een veelgebruikte methode is de 'zittende hamstrings stretch test'. Hierbij zit je op de grond met je benen gestrekt voor je uit, en probeer je met gestrekte armen je tenen aan te raken. Hoe verder je komt, hoe flexibeler je hamstrings zijn.

Een andere methode is de 'liggende hamstrings stretch test'. Hierbij lig je op je rug en probeer je één been zo ver mogelijk naar je hoofd te brengen zonder je knie te buigen. Ook hier geldt: hoe verder je komt, hoe flexibeler je hamstrings zijn.

Oefeningen om je hamstrings flexibiliteit te verbeteren

Er zijn verschillende oefeningen die je kan doen om je hamstrings flexibiliteit te verbeteren. Hieronder vind je een tabel met een aantal van deze oefeningen en hoe je deze kan uitvoeren.

Oefening Beschrijving
Hamstrings stretch Sta rechtop, buig voorover vanuit je heupen en probeer met je handen je tenen aan te raken. Houd deze positie 15 tot 30 seconden vast.
Liggende hamstrings stretch Lig op je rug, til één been op en strek deze zo ver mogelijk uit. Houd met je handen je been vast en probeer deze dichter naar je hoofd te brengen. Houd deze positie 15 tot 30 seconden vast.
Zittende hamstrings stretch Zit op de grond, strek één been uit en buig het andere been zodat je voet tegen je dij ligt. Buig voorover vanuit je heupen en probeer met je handen je tenen aan te raken. Houd deze positie 15 tot 30 seconden vast.

Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig te doen om je hamstrings flexibiliteit te verbeteren. Begin altijd rustig en probeer na verloop van tijd de intensiteit te verhogen. Vergeet ook niet om altijd goed op te warmen voor je aan deze oefeningen begint, om blessures te voorkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.