Hoeveel water moet je drinken tijdens het sporten?

JJason 15 augustus 2023 14:36

Iedereen weet dat water drinken belangrijk is, zeker wanneer je lichamelijk actief bent. Maar hoeveel water moet je nou echt drinken tijdens het sporten? Het antwoord op deze vraag is complexer dan je zou denken.

Hydratatie en sport

Tijdens het sporten verlies je vocht via zweet. Dit vochtverlies kan je sportprestaties negatief beïnvloeden als je het niet tijdig aanvult. Dehydratatie kan leiden tot verminderd uithoudingsvermogen, vermoeidheid en zelfs gevaarlijke gezondheidsproblemen zoals hitteberoerte.

Hoeveel water drinken?

Er is niet één standaard hoeveelheid water die iedereen zou moeten drinken tijdens het sporten. Je waterbehoefte hangt af van verschillende factoren zoals de intensiteit van je workout, de temperatuur en je persoonlijke zweetniveau. Wel is het belangrijk om voor, tijdens en na het sporten voldoende te drinken.

In de tabel hieronder vind je een algemene richtlijn voor waterinname bij sporten:

Activiteit Hoeveelheid water
Voor het sporten 500-600 ml
Tijdens het sporten 150-200 ml elke 15-20 minuten
Na het sporten 500-700 ml per verloren kilo lichaamsgewicht

Signalen van dehydratatie

Het is essentieel om de signalen van dehydratatie te kennen, zoals dorst, droge mond, verminderde urineproductie en donkere urine. Als je deze signalen ervaart tijdens het sporten, is het belangrijk om je waterinname te verhogen.

Te veel water drinken

Hoewel hydratatie belangrijk is, kan te veel water drinken ook problemen veroorzaken, zoals watervergiftiging. Dit gebeurt wanneer je meer water drinkt dan je nieren kunnen verwijderen, waardoor het watergehalte in je bloed stijgt en je cellen kunnen zwellen.

Kortom, het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen voldoende hydrateren en niet te veel water drinken. Luister naar je lichaam en pas je waterinname aan op basis van je activiteitsniveau en de signalen die je lichaam je geeft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.