Tips om een tenniselleboog te voorkomen

AArthur 26 augustus 2023 11:46

Een tenniselleboog is een veelvoorkomende blessure, vooral onder sporters en mensen die veelvuldig dezelfde bewegingen maken met hun armen. Maar wist je dat er manieren zijn om deze vervelende aandoening te voorkomen? In dit artikel vind je een aantal handige tips en adviezen.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog, ook wel bekend als 'lateral epicondylitis', is een aandoening waarbij de pezen in de elleboog ontstoken raken. Dit wordt meestal veroorzaakt door overbelasting, maar kan ook ontstaan door een plotselinge blessure.

Oorzaken van een tenniselleboog

Een tenniselleboog wordt meestal veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde arm- en handbewegingen. Dit kan gebeuren bij het beoefenen van sporten zoals tennis (vandaar de naam), maar ook bij taken als schilderen, typen of het gebruik van handgereedschap. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn, zodat je effectief kunt werken aan preventie.

Tips om een tenniselleboog te voorkomen

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om een tenniselleboog te voorkomen:

  1. Doe regelmatig strekoefeningen: Door je armen en polsen regelmatig te strekken, houd je de pezen en spieren soepel en verklein je de kans op overbelasting.

  2. Gebruik de juiste techniek: Of je nu tennist, schildert of typt, het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om overbelasting te voorkomen.

  3. Neem regelmatig pauze: Als je veelvuldig dezelfde bewegingen maakt, zorg dan dat je regelmatig pauzeert om je armen en handen rust te geven.

  4. Gebruik de juiste uitrusting: Het gebruik van de juiste sportuitrusting of ergonomische hulpmiddelen kan een tenniselleboog helpen voorkomen.

  5. Blijf gezond: Een gezonde levensstijl, inclusief een gebalanceerd dieet en regelmatig sporten, kan bijdragen aan een sterk en gezond lichaam, waardoor de kans op blessures verkleind wordt.

Het volgen van deze tips kan je helpen om een tenniselleboog te voorkomen, maar houd er rekening mee dat deze aandoening soms onvermijdelijk is. Als je symptomen van een tenniselleboog ervaart, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

In de volgende tabel vind je een overzicht van de symptomen, oorzaken en preventieve maatregelen bij een tenniselleboog:

Symptomen Oorzaken Preventieve Maatregelen
Pijn aan de buitenkant van de elleboog Overbelasting Regelmatig strekoefeningen doen
Zwakte in de onderarm Herhaaldelijk dezelfde bewegingen maken Juiste techniek gebruiken
Moeilijkheid met het vasthouden van voorwerpen Plotselinge blessure Pauze nemen en juiste uitrusting gebruiken

Hopelijk helpen deze tips je om een tenniselleboog te voorkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.