Wat is calisthenics en hoe begin je ermee?

JJason 3 september 2023 10:36

Calisthenics is een vorm van fitness die je lichaamsgewicht gebruikt voor weerstand. Je voert oefeningen uit met minimale apparatuur, wat betekent dat je overal kunt trainen - thuis, in de sportschool of buiten.

Wat is calisthenics?

Calisthenics komt van de Griekse woorden 'kalos', wat 'schoonheid' betekent, en 'sthenos', wat 'kracht' betekent. Het is dus de kunst van het gebruik van je eigen lichaamsgewicht als weerstand om je fitness te verbeteren.

De voordelen van calisthenics zijn onder andere verbeterde spierkracht, betere cardiovasculaire gezondheid, verbeterde flexibiliteit, verhoogde balans en coördinatie en een verbeterd gevoel van welzijn.

Hoe begin je met calisthenics

  1. Leer de basisoefeningen: Dit zijn onder andere push-ups, pull-ups, squats, lunges en planken. Je kunt deze oefeningen aanpassen aan je eigen fitnessniveau.

  2. Creëer een routine: Probeer een routine te ontwikkelen die je meerdere keren per week kunt volgen. Dit kan een combinatie zijn van krachttraining, cardio en flexibiliteitsoefeningen.

  3. Eet gezond: Voeding is een belangrijk aspect van elke fitnessroutine. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt.

  4. Blijf consistent: Net als bij elke vorm van fitness, is consistentie de sleutel tot vooruitgang. Blijf je routine volgen, ook als je geen onmiddellijke resultaten ziet.

Basisoefeningen voor calisthenics

Hier zijn enkele basisoefeningen die je kunt proberen als je begint met calisthenics:

  • Push-ups: Dit is een geweldige oefening voor je borst, schouders en triceps.

  • Pull-ups: Deze oefening werkt je rug en biceps.

  • Squats: Squats zijn uitstekend voor je benen en core.

  • Lunges: Deze oefening is geweldig voor je benen en billen.

  • Planken: Planken werken je hele core en helpen je stabiliteit te verbeteren.

Het belangrijkste bij calisthenics is om te beginnen op je eigen niveau en geleidelijk je kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Het is een geweldige manier om fit te worden en te blijven, dus waarom probeer je het niet eens?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.