Wat is functional bodybuilding en waarom is het effectief?

AArthur 25 september 2023 07:12

Functional bodybuilding is een relatief nieuwe term in de fitnesswereld, maar het wint snel aan populariteit. En dat is niet zonder reden. Functional bodybuilding legt de nadruk op functionaliteit en mobiliteit in plaats van puur esthetiek en grootte. Het heeft een holistische benadering van krachttraining, waarbij het totaalplaatje belangrijker is dan de afzonderlijke delen. Maar waarom is functional bodybuilding zo effectief? En hoe kun je het zelf integreren in je trainingsschema?

Wat is functional bodybuilding?

Functional bodybuilding is een trainingsstijl die zich richt op het verbeteren van de functionaliteit van het lichaam. In plaats van te focussen op het vergroten van de spiermassa, ligt de nadruk op het verbeteren van de kracht, mobiliteit, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Het doel is om een lichaam te creëren dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook daadwerkelijk functioneel en krachtig.

Waarom is functional bodybuilding effectief?

Er zijn verschillende redenen waarom functional bodybuilding zo effectief is. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Meer functionele kracht: Door te trainen met complexe, samengestelde oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, bouw je meer functionele kracht op. Dit helpt je in het dagelijkse leven bij het uitvoeren van fysieke taken.

 • Verbeterde mobiliteit en flexibiliteit: Functional bodybuilding oefeningen helpen je mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren, wat je bereik van beweging vergroot en het risico op blessures vermindert.

 • Betere lichaamshouding: Door de nadruk te leggen op de core en het verbeteren van de stabiliteit, helpt functional bodybuilding bij het verbeteren van je houding.

 • Verbeterde uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid: Functional bodybuilding combineert krachttraining met cardio, wat bijdraagt aan een beter uithoudingsvermogen en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid.

Functional Bodybuilding oefeningen

Hier zijn enkele voorbeelden van functional bodybuilding oefeningen die je kunt proberen:

 • Kniebuigingen: Deze oefening traint je hele lichaam, met name je benen en core. Probeer diep te squatten om je mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren.

 • Deadlifts: Deadlifts zijn geweldig voor het opbouwen van functionele kracht, omdat ze je hele lichaam aanspreken.

 • Pull-ups: Deze oefening is geweldig voor het opbouwen van kracht in je bovenlichaam en verbetert je gripkracht.

 • Push-ups: Push-ups zijn een geweldige oefening voor het opbouwen van kracht in je bovenlichaam en core.

 • Burpees: Deze full-body oefening combineert een squat, push-up en sprong in één beweging, wat geweldig is voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen.

Tips voor het beginnen met functional bodybuilding

 • Begin langzaam: Als je nieuw bent in functional bodybuilding, is het belangrijk om langzaam te beginnen. Begin met lichte gewichten en eenvoudige oefeningen en bouw geleidelijk op.

 • Focus op vorm: De vorm is cruciaal in functional bodybuilding. Zorg ervoor dat je de oefeningen correct uitvoert om blessures te voorkomen en de maximale voordelen te behalen.

 • Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te over trainen. Als je pijn voelt, stop dan en rust uit.

 • Eet gezond: Een gezond dieet is net zo belangrijk als de training zelf. Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten eet om spierherstel te bevorderen en voldoende koolhydraten voor energie.

 • Wees consistent: Consistentie is de sleutel tot succes in elke vorm van training, inclusief functional bodybuilding. Maak een schema en houd je eraan.

Door de nadruk te leggen op functionaliteit en gezondheid in plaats van puur esthetiek, biedt functional bodybuilding een holistische benadering van fitness die je helpt om een sterk, gezond en capabel lichaam te bouwen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.