Wat zijn de voordelen van circuit training?

JJason 14 maart 2024 07:06

Circuit training is een populaire vorm van training in de fitnesswereld en met goede reden. Deze vorm van training biedt tal van voordelen, van gewichtsverlies tot het verbeteren van de fysieke fitheid. Maar wat zijn precies de voordelen van circuit training? Laten we dat eens nader bekijken.

Gewichtsverlies en vetverbranding

Een van de meest bekende voordelen van circuit training is het vermogen om gewicht te verliezen en vet te verbranden. Deze vorm van training is hoog intensief en combineert cardio- en krachttraining, wat resulteert in een hoge calorieverbranding. Hierdoor is circuit training bijzonder effectief voor gewichtsverlies en vetverbranding.

Kracht en spiergroei

Naast gewichtsverlies draagt circuit training ook bij aan kracht en spiergroei. De oefeningen die in een circuit worden uitgevoerd, richten zich op verschillende spiergroepen en helpen bij het opbouwen van lean spiermassa. Dit leidt tot verhoging van de stofwisseling en zelfs meer calorieverbranding.

Verbetering van het uithoudingsvermogen

Circuit training helpt ook om het uithoudingsvermogen te verbeteren. De snelle overgang tussen verschillende oefeningen helpt om het hart- en vaatsysteem te versterken en de longcapaciteit te vergroten, wat leidt tot betere algehele conditie.

De voordelen van circuit training op een rijtje

Hier is een overzicht van de voordelen van circuit training:

 • Gewichtsverlies en vetverbranding
 • Kracht en spiergroei
 • Verbetering van het uithoudingsvermogen
 • Flexibiliteit en balans
 • Verbetering van het cardiovasculair systeem
 • Mentale weerbaarheid

Aan de slag met circuit training

Nu je de voordelen van circuit training kent, is het tijd om te leren hoe je deze vorm van training kunt uitvoeren. Hier is een basis circuit training schema voor beginners:

 1. Opwarmen: 5 minuten lichte cardio
 2. Oefening 1: Squats
 3. Oefening 2: Push-ups
 4. Oefening 3: Jumping jacks
 5. Oefening 4: Planks
 6. Oefening 5: Lunges
 7. Afkoelen: 5 minuten lichte cardio

Circuit training kan worden aangepast op basis van je fitnessniveau en doelen. Het is altijd belangrijk om te beginnen op een niveau dat bij jou past en het langzaam op te bouwen.

Circuit training biedt tal van voordelen voor je gezondheid en fysieke fitheid. Dus, waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.