Wat zijn de voordelen van functionele training?

JJason 13 september 2023 07:02

Ben je ooit in een sportschool geweest en heb je iemand zien trainen met ongebruikelijke bewegingen die je niet kon plaatsen in traditionele oefeningen zoals bankdrukken, squats of bicep curls? Waarschijnlijk waren ze bezig met functionele training, een trainingsmethode die steeds populairder wordt vanwege de vele voordelen die het biedt. Maar wat zijn precies de voordelen van functionele training en hoe kan het jou helpen? Laten we dat eens nader bekijken.

Wat is functionele training?

Functionele training is een vorm van oefening die is ontworpen om je lichaam te trainen voor activiteiten die je uitvoert in je dagelijks leven. In tegenstelling tot traditionele krachttraining, die zich richt op het isoleren van specifieke spieren, richt functionele training zich op het versterken van meerdere spiergroepen tegelijk, vaak met de nadruk op core-stabiliteit. Gerichte oefeningen kunnen dingen zijn als squatten, lunges, deadlifts en meer.

Voordelen van functionele training

Nu we een basisbegrip hebben van wat functionele training is, laten we het hebben over de voordelen. Hier zijn er een paar:

 1. Verbeterde spierkracht en -balans. Functionele training kan helpen bij het opbouwen van kracht en verbeteren van de balans, wat nuttig kan zijn bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten.

 2. Betere flexibiliteit. Deze vorm van training kan je flexibiliteit verbeteren, wat kan bijdragen aan een betere houding en minder kans op blessures.

 3. Gewichtsverlies. Functionele training kan bijdragen aan gewichtsverlies omdat het meerdere spiergroepen tegelijk aanspreekt, wat kan leiden tot een hoger calorieverbruik.

 4. Verbeterde mobiliteit. Door de nadruk op beweging en balans kan functionele training helpen bij het verbeteren van je mobiliteit.

 5. Minder kans op blessures. Functionele training kan helpen bij het versterken van uw lichaam en het verminderen van de kans op blessures.

 6. Verbeterde levenskwaliteit. Door het verbeteren van je kracht, balans, flexibiliteit en mobiliteit, kan functionele training bijdragen aan een betere levenskwaliteit.

Hoe begin je met functionele training

Als je geïnteresseerd bent om met functionele training te beginnen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hier is een eenvoudige gids om je op weg te helpen:

 1. Evalueer je huidige fitnessniveau. Het is belangrijk om te weten waar je staat voordat je begint met een nieuwe trainingsroutine. Dit kan helpen bij het instellen van realistische doelen en het voorkomen van blessures.

 2. Zoek een gekwalificeerde trainer. Een goede trainer kan je helpen bij het opstellen van een trainingsschema dat is afgestemd op je persoonlijke behoeften en doelen.

 3. Begin langzaam. Net als bij elke nieuwe trainingsroutine, is het belangrijk om rustig aan te beginnen en je lichaam de tijd te geven om zich aan te passen.

 4. Luister naar je lichaam. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rustdagen in te plannen wanneer dat nodig is.

 5. Wees consistent. Consistentie is de sleutel tot het behalen van je fitnessdoelen. Zorg ervoor dat je regelmatig traint en je zult de voordelen van functionele training snel zien.

Functionele training kan een geweldige aanvulling zijn op je fitnessroutine. Het kan je helpen bij het verbeteren van je algemene kracht, balans, flexibiliteit en mobiliteit, en het kan je helpen bij het bereiken van je fitnessdoelen. Dus waarom probeer je het niet eens?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.